De tijd is eindelijk gekomen: je bent klaar om je bedrijf te verkopen. Het plannen van de verkoop van een klein bedrijf kan ontmoedigend lijken. Misschien weet je niet goed waar je moet beginnen of hoe je de verkoop van een bedrijf moet aanpakken. Om het proces zo gemakkelijk en winstgevend mogelijk te maken, wil je vroeg beginnen met plannen. Tijd aan je zijde hebben kan echt lonen bij het verkopen van een bedrijf. Of je nu klaar bent om met pensioen te gaan of gewoon verder te gaan met een nieuwe onderneming, hier is een inleiding over hoe je je bedrijf kunt verkopen.
Hoe je bedrijf verkopen: de belangrijkste stappen vóór de verkoop
Een bedrijf verkopen vergt veel planning. Als je aan het proces begint, is het belangrijk je te concentreren op de stap waarin je zit en het doel op lange termijn. Anders kan het gebeuren dat je kortetermijnbeslissingen neemt die tegen je uiteindelijke plan ingaan. Hier is een overzicht van het proces en de overwegingen voor na de verkoop.
Organiseer je en ken je cijfers
De eerste stap is om je bedrijfsfinanciën op orde te krijgen. Ruim de administratie op, maak financiële overzichten, prognoses, en klaar belangrijke kengetallen voor je bedrijfstak. Begrijp de cijfers. Wat is de financiële positie van het bedrijf? Uitstaande schulden? Relatieve groei van de bruto-omzet en het netto-inkomen? Aantal klanten en relatieve omvang? Afstemming op je toekomstverwachtingen?
Ook hierom is het beter zo vroeg mogelijk te beginnen, zodat je tijd hebt om bij te sturen. Misschien gebruik je cash om te herfinancieren, schulden af te lossen, of minderheidsaandeelhouders uit te cashen. Zelfs als je geen wezenlijke veranderingen hoeft aan te brengen, kunnen rommelige of onvolledige boeken de deal om zeep helpen nog voor hij goed en wel begonnen is. Het kan ook de moeite waard zijn een onafhankelijke audit van je financiën te overwegen om kopers vertrouwen te helpen geven.
Tip: Stap voor stap jouw bedrijf verkopen
Verzamel je team van adviseurs
Als je een bedrijf verkoopt, is het van cruciaal belang een team van vertrouwde adviseurs om je heen te hebben. Hier is waarom: de kans is groot dat je nog niet eerder een bedrijf verkocht hebt en dat waarschijnlijk ook niet weer zult doen. We weten niet wat we niet weten…en je hebt maar één kans om dit goed te doen.
Bij het plannen van de verkoop moet je van tevoren je team van zakelijke en persoonlijke adviseurs op orde krijgen. Je bedrijfsadviesteam kan bestaan uit: een bedrijfsmakelaar/investeringsbankier, taxatiedeskundige, accountant, belastingadviseur, en transactie/aannemingsadvocaat. Aan de persoonlijke kant moeten je financieel adviseur, advocaat voor estate planning, en CPA/belastingadviseur bij het hele proces betrokken zijn.
Er is heel wat complexiteit om rekening mee te houden: structuur van de transactie, manieren om belangrijke werknemers te behouden, belastingplanning, cash flow planning na het sluiten van de transactie, enz., dus het is echt belangrijk om samen te werken met een team van specialisten dat je kan helpen je weg te vinden in je mogelijkheden.
Wat is je bedrijf waard?
Begrijp de werkelijke waarde van je bedrijf op de huidige markt door samen te werken met een taxateur, bedrijfsmakelaar, of investeringsbankier. Als je je afvraagt hoe je je bedrijf moet verkopen, vraag je dan wat kopers vandaag bereid zouden zijn te betalen?
Het kan nuttig zijn om ook verschillende geschatte waarderingen bij verschillende verkoopstructuren te bespreken. Bijvoorbeeld, de waardering van het bedrijf als het verkocht wordt met behulp van een employee stock ownership plan (ESOP) zou waarschijnlijk niet zo hoog zijn als het bedrijf aan een concurrent verkocht zou worden. Evenzo zou de verkoop van een minderheidsbelang in de onderneming minder wenselijk zijn dan een volledige bedrijfsovername.
Terwijl jij en je adviesteam nadenken over de beste aanpak om je bedrijf te verkopen, is het nuttig na te gaan hoe de structuur van de transactie de waardebepaling kan beïnvloeden.
Bepaal je doelen en financiële behoeften
Voordat je te ver gaat op het pad van het onderzoeken van alle manieren om je bedrijf te verkopen, denk je eerst na over je doelen voor de transactie. Wil je bij het sluiten van de transactie 100% van het bedrijf verkopen en er met het geld vandoor gaan? Wil je het bedrijf doorgeven aan familieleden of werknemers? Ben je bereid nog 3-5 jaar door te werken nadat je de hele onderneming of een deel ervan verkocht hebt? Hoe belangrijk is het dat het merk blijft bestaan? Wat zijn je geldbehoeften?
Er zijn heel wat manieren om je bedrijf te verkopen en advocaten kunnen heel creatief zijn. Maar het heeft geen zin tijd te besteden aan opties die niet bij je doelstellingen of financiële behoeften passen. Maak dus eerst de balans op van wat je wilt en nodig hebt, voordat je je laat verleiden door ingewikkelde transactiestructuren en verleidelijke strategieën om je belastingen te minimaliseren.
Bespreek in samenwerking met je persoonlijke financieel adviseur je plannen na de verkoop van je bedrijf. Wat zijn je inkomensbehoeften? Heb je plannen voor een grote aankoop? Dit zal helpen bepalen hoeveel contant geld je nodig hebt uit de verkoop van je bedrijf en of je de voor- en nadelen van regelingen zoals een verkoop in termijnen moet overwegen.
Je bent bezig met de verkoop van je bedrijf, maar de deal is nog niet gesloten
Het duurt meestal tussen de 3-12 maanden om een deal te sluiten. In die tijd kan er veel misgaan, dus blijf geconcentreerd en pas op dat je de verwachte opbrengst niet vooraf uitgeeft of je mentaal terugtrekt voor de eindstreep.
Terwijl een actieve deal in de maak is, is het belangrijk dat het bedrijf functioneert zoals gepland. Een bedrijf verkopen is tijdrovend voor bedrijfseigenaars, zelfs als ze een adviesteam hebben. Maar in die tijd is het van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je de inkomstenverwachtingen, winstgevendheidsdoelstellingen en andere belangrijke financiële maatstaven haalt.
Hier zijn nog wat andere tips om te overwegen voordat de koop gesloten wordt:
– Laat potentiële kopers een geheimhoudingsovereenkomst tekenen
– Werk samen met je bedrijfsadviesteam om er zeker van te zijn dat je vroeg in het proces niet meer onthult dan je zou moeten
– Een intentieverklaring (LOI) is een meestal niet-bindend document waarin de voorgestelde voorwaarden van de deal worden geschetst. De koop is nog lang niet rond!
Tijd is je vijand – veranderingen binnen de onderneming (vertrek van belangrijke werknemers) of daarbuiten (risico’s in de regelgeving, verschuivingen in de industrie) kunnen de deal om zeep helpen