Net je eigen onderneming? Welke auto kies je dan?

Spannend en gedurfd dat is het zeker. Je hebt het besluit genomen om je eigen onderneming te starten. Je zult je waarschijnlijk al goed ingelezen hebben over tips en tricks voor een starten en waar je rekening mee moet houden. Hierbij moet je ook rekening houden met de auto die je uiteindelijk kiest. We vertellen je hieronder meer.

Bedrijfsimago en de auto

Voordat je daadwerkelijk bent gestart heb je waarschijnlijk een geheel bedrijfsplan uitgeschreven. Hierin wordt onder meer het bedrijfsimago beschreven. Waarvoor sta jij als ondernemer en als onderneming? Indien je dit goed hebt uitgeschreven is het belangrijk dat je deze boodschap ook uitdraagt naar de buitenwereld toe. De bedrijfswagen speelt hier ook een rol in. De auto waar jij voor je zakelijke afspraken in rond rijdt is het visitekaartje van je onderneming. Sta jij als ondernemer voor duurzaamheid en innovatie? Dan is de keuze voor Tesla of andere elektrische wagen logischer dan een benzine bus of pick-up truck. Een bedrijfswagen kopen is dan wellicht niet de beste optie, dit is meteen een hele grote investering die drukkend kan zijn op de balans van je onderneming.

Zakelijk rijden

Om in een korte tijd over een mooie auto te beschikken is zakelijk leasen een goed alternatief. Je huurt de auto dan vanuit de onderneming. Het voordeel hiervan is dat alle autokosten, zoals onderhoud, verzekeringen, reparaties en belastingen al gedekt zijn. Alleen de brandstof is voor eigen rekening! Echter, wanneer je voor een elektrische wagen kiest, hoef je enkel een laadpaal aan te schaffen en kom je maandelijks niet meer voor verrassingen te staan. Bovendien blijft de leasemaatschappij zowel juridisch als economisch gezien eigenaar van de auto. De kosten van de wagen zijn dan ook niet drukkend op de balans, waardoor er meer ruimte over blijft om te investeren.

Niet voor iedereen

Wellicht klinkt zakelijk rijden je nu als muziek in de oren. Echter, is het niet voor iedereen toegankelijk. Waar veel starters en zzp’ers tegenaan lopen is dat ze niet beschikken over jaarcijfers. Deze vraagt de leasemaatschappij op wanneer je een auto zakelijk wilt leasen. Indien je niet over deze cijfers beschikt kan je beschouwd worden als een te groot risico en zal de lening niet aan je verschaft worden. Wees niet gevreesd! Het is dan altijd nog mogelijk om via private lease een auto te huren. Je huurt dan de wagen dan wel als particulier en niet vanuit je onderneming. Desalniettemin, kun je de zakelijke kilometers die je met de auto rijdt declareren bij de onderneming.