Een hypotheek krijgen als ZZP’er

Juist ook als ZZP’er wil je dolgraag een hypotheek voor de aankoop van een woning. In het verleden waren de regels omtrent een hypotheek voor ZZP’ers streng en was het vrijwel onmogelijk om een hypotheek af te sluiten. Inmiddels is het tij gekeerd en kom je ook als zelfstandig ondernemer in aanmerking voor een passende hypotheek. Hoe werkt dit in de praktijk en wat zijn de mogelijkheden?

Hypotheek voor freelancers

Ondernemen brengt natuurlijk altijd een bepaald risico met zich mee. Wat nu goed gaat, kan er over vijf jaar anders uitzien. Daarom zijn banken voorzichtig in het verstrekken van hypotheken aan ondernemers. Dit betekent echter niet dat het onmogelijk is, juist niet. Veel hypotheekaanbieders hanteren soepele regels voor zelfstandigen zonder personeel mits je goede cijfers aanlevert of de prognose er gunstig uitziet.

Loondienst versus zelfstandig ondernemen

Als je in loondienst werkt, is het vrij gemakkelijk om een hypotheek te krijgen. Dit gaat zeker op bij een vast contract. Anders is er altijd nog de intentieverklaring van je werkgever als een soort garantie voor de bank. Bij het afsluiten van een hypotheek voor ondernemers ziet dat er anders uit. Jij moet namelijk cijfers aanleveren en op basis daarvan wordt een maximale hypotheek berekend.

Hypotheek die bij jou past als ondernemer

Er zijn meerdere aanbieders van hypotheken voor ZZP’ers. Met de hypotheek voor ondernemers van Nationale Nederlanden vraag je net zo gemakkelijk een hypotheek aan als ieder ander. Bij het beoordelen van je aanvraag is niet alleen een inkomensverklaring nodig, maar lever je ook de cijfers aan van de afgelopen drie jaar. Ben je nog niet zolang werkzaam als zelfstandig ondernemer? Dan wordt een hypotheek berekend aan de hand van je gemiddelde inkomen uit loondienst én je eigen zaak.

Laat je dus niet uit het veld slaan als ZZP’er, maar maak vandaag nog een berekening en ontvang een aantrekkelijk rentevoorstel.

 Naar boven