De vrijheid van een eigen bedrijf, en waar te beginnen?

Bij veel ondernemers zit het ondernemen al sinds de jongere jaren in het bloed, het ondernemerschap vergt namelijk een aantal eigenschappen die je moet hebben om hier goed in te zijn. Dit betekend zeker niet dat je het niet kunt leren, steeds meer mensen beginnen hun eigen bedrijf en is het vrij logisch dat je er pas op oudere leeftijd achter komt dat je liever voor jezelf wilt werken of gewoon een goed idee hebt voor ene product, winkel of welke vorm van een dienst dan ook.

Ook het werken in loondienst is in Nederland niet meer wat het geweest is, dit geld niet voor alle bedrijven, er zijn nog steeds veel bedrijven die goed voor hun personeel zorgen, maar er zijn er veel meer die dat niet doen, dit kan uit onwetendheid, desinteresse of puur het weldoordachte beleid zijn van het bedrijf. Slechte arbeidsvoorwaarden, grote doorloop, arbeidsconflicten etc kunnen allemaal oorzaken zijn waarom je er voor wilt kiezen om voor jezelf te beginnen.

Een grote uitdaging.

Je wilt voor jezelf beginnen, en je eigen bedrijf starten, voor veel mensen is dit meer een droom dan werkelijkheid, puur omdat ze niet weten waar te beginnen. De zekerheid van het werkend in loondienst is ook fijn, maar wanneer je ambities en grote dromen hebt, is dit iets waar je het beste snel afscheid mee kunt nemen, tenzij je dromen prima vind en verder geen actie wilt ondernemen 😉

Je kent het gezegde wel “Men moet geen oude schoenen weggooien, voordat men nieuwe heeft” Dit gezegd gaat vaak op bij het zoeken van een nieuwe baan, je bent je huidige werkgever zat en wilt iets anders, vrij logisch om eerst een nieuwe baan te vinden voordat je ontslag neemt bij je huidige werkgever. Een fijne zekerheid, waarmee je rustig kan doorleven, zolang je je werk maar goed doet is alles goed! Dit gaat voor een ondernemer niet op.

Ten eerste moet je begrijpen dat in de meeste gevallen een eigen bedrijf hebben erg onzeker is, zeker wanneer je dit gaat starten vanuit loondienst, je zult op een bepaald moment de stap moeten nemen. Je kunt dit zo veilig mogelijk doen, door je bedrijf, product of wat dan ook te starten wanneer je nog in loondienst bent, maar goed ondernemerschap vergt 1000% focus en is dit niet de beste manier. Er zijn veel manieren waarop je een eigen bedrijf kan starten, denk er maar aan, dat je met je ondernemersplan naar een bank gaat om een startkapitaal te lenen. Maar er zijn ook genoeg vormen te bedenken waar dit niet eens nodig is.

Hoe dan ook een eigen bedrijf blijft een grote uitdaging met ontzettend veel onzekerheden, hoe meer zekerheden je nodig hebt, hoe lastiger de stap wordt. Een voorbeeld, als je nog jong bent, geen kinderen hebt, thuis woont etc, is een eigen zaak starten heel anders, dan wanneer je een koophuis hebt en een heel gezin om voor te zorgen.

Waar te beginnen?

Oke dan, je bent nog niet moe geworden van mijn bovenstaande tekst, en wilt weten hoe je nu een eigen zaak kunt starten? Duidelijk en een eerlijke vraag, sowieso zou de eerste stap het inschrijven bij de Kamer van Koophandel moeten zijn, hier ga je je bedrijf registreren en ben je vanaf het moment van inschrijven een officieel bedrijf en dus ook verplicht btw af te dragen, maar dat ben je in Nederland altijd 😉

Het mooie van de KvK is dat ze ontzettend veel hulpmiddelen beschikbaar hebben om je eigen bedrijf te beginnen, alle vragen die je hebt, over de rechtsvorm, belastingen, voordelen, nadelen etc kun je bij de KvK stellen, daarnaast hebben ze erg regelmatig, workshops waar een onderwerp behandeld wordt door andere ondernemers met jaren ervaring, je kunt er nieuwe andere startende ondernemers ontmoeten etc.

Opleiding en studie.

Natuurlijk kun je voor het ondernemerschap ook naar school, maar wanneer je wat ouder bent en er nu pas achter komt dat je voor jezelf wilt werken, kan dit een struikelblok zijn. Gelukkig zijn er hier ook oplossingen voor, er zijn namelijk tal van thuisstudies en thuisopleidingen waarmee je leert om je eigen bedrijf te starten. Zelfs als je al weet in welke niche en wat je wilt gaan beginnen, kun je daar een specifieke cursus voor volgen. Stel je wilt een kleding winkel beginnen, of een online dienst, dan kun je kiezen om alleen op dit gebied te gaan leren hoe je dit moet aanpakken met een thuisstudie. Dit scheelt geld en tijd, in vergelijking met een complete studie over het ondernemerschap.

Thuisstudie.

Mocht je zeker weten dat je wat voor jezelf wilt beginnen, maar verder geen ervaring hebt in het geen dat je wilt gaan doen, dan kun je er voor kiezen om eerst ervaring op te doen en jezelf alles te leren wat er te leren valt in het vak. Dit kun je ook met een thuisstudie doen. Stel je wilt een bedrijf beginnen waarmee je fitness instructeurs gaat uitzenden, een soort van sportcoach agency. Maar verder heb je geen kaas gegeten van dit vak, dan zou je eerst een korte cursus “Fitness coach” of “Sport instructeur kunnen volgen, volg daarne of gelijktijdig een cursus “een eigen bedrijf beginnen” en je bent op de goede weg om voor jezelf te gaan werken.

Ondernemen is doen.

Als je ondernemer wilt zijn, dan moet je dus ondernemend zijn, van stil zitten en alleen maar over dingen praten, kom je niet ver. Het heet niets voor niets ondernemer, als je iets wilt zul je er voor moeten werken, net zoals met alles in het leven. Dus kom uit die droom, en maak hem werkelijkheid. Begin te plannen, doelen te stellen en zet voor elk doel een tijdsduur. Wees bijdehand, durf en doe!

Ga ervoor!