Alles weten over de activiteitenregeling?

Wil je graag alles weten over de activiteitenregeling omtrent milieu? Lees dan vooral verder in deze blog. Vandaag de dag zijn er steeds strengere milieueisen. Dit met als doel om gezamenlijk bij te dragen aan een beter milieu. Veel eisen kun je terugvinden in kaderwetten. Denk aan de Wet milieubeheer en de waterwet. Voor bedrijven zijn extra regels opgesteld. Deze staan hoofdzakelijk in het Activiteitenbesluit milieubeheer. Graag alles weten over de activiteitenregeling? Ontdek het hieronder.

Wat is de activiteitenregeling?

Als kiest voor alles weten over de activiteitenregeling dan is het wel handig en belangrijk om te weten wat dit inhoudt. Zoals je eerder kon lezen staan veel regels beschreven in het Activiteitenbesluit milieubeheer (Activiteitenbesluit). Echter zijn er weer veel van de voorschriften van dit Activiteitenbesluit verder uitgewerkt in de Activiteitenregeling milieubeheer (Activiteitenregeling). Het bevat aanvullende technische eisen waar bedrijven, waar dit voor geldt, aan moeten voldoen.

Bij het Activiteitenbesluit worden vooral doelvoorschriften gegeven en bij de Activiteitenregeling is het meer praktijkgericht. Dit met als doel dat er vaak concreet is aangegeven op wat voor wijze bedrijven kunnen voldoen aan de betreffende voorschriften. Zogenaamde middelvoorschriften. Met enige regelmaat worden er wijzigingen getroffen aan deze regeling. Voor bedrijven is het van essentieel belang om te allen tijde te voldoen aan deze regelgeving en alle wijzigingen die worden doorgevoerd. Op de hoogte zijn van de laatste wijzingen is daarbij van belang.

De 3 type inrichtingen

Het kan zijn dat een bedrijf een Activiteitenbesluit melding moet doen als het aan bepaalde milieubelastende activiteiten begint of verandert. Hieraan zijn verschillende types gekoppeld. Type A, B en C inrichting. Onder inrichtingen type A worden bedrijven geschaard die minder milieubelastende activiteiten uitvoeren. Denk aan de meeste bedrijven in kantoorgebouwen en scholen. In tegenstelling tot type A inrichtingen, moeten de bedrijven met type B wél melding doen aan het bevoegd gezag (meestal gemeente) mocht er aan een milieubelastende activiteit worden begonnen of deze worden veranderd.

Bedrijven die onder de inrichting type A vallen dienen een omgevingsvergunning milieu te hebben. Daarnaast moet er melding worden gedaan mocht een milieubelastende activiteit aan bepaalde milieuregels in hoofdstuk 3 van het Activiteitenbesluit moeten voldoen. Type C inrichtingen hebben alleen te maken met een gedeelte van het Activiteitenbesluit. De rest van de milieuregels staan in de omgevingsvergunning van het bedrijf.

Compliant activiteitenregeling

Je wilt natuurlijk wel voldoen aan het Activiteitenregeling en daarom is het van groot belang dat er voldoende kennis in huis is. Op die manier kunne risico’s goed worden ingeschat en degelijke maatregelen genomen worden. Je kunt dit leren aan de hand van bijvoorbeeld een handige online tool. Daarin kun je alle relevante en actuele wet- en regelgeving gericht op milieu leren. Bij sommige tools is het zelf mogelijk om toegang te krijgen en gebruik te maken van het Register en Compliance. Je kunt het je op die manier een stuk gemakkelijker maken en natuurlijk om up-to-date te blijven. Tevens kun je aantonen dat je in een bepaald jaar, bijvoorbeeld in het jaar wanneer je deze blog leest, compliant bent aan de Activiteitenregeling.