Stress op de werkvloer

Het gevoel nooit iets af te krijgen. Van de ene verplichting naar de andere rennen. Steeds afgeleid zijn. Slecht slapen. Continu een gevoel van gejaagdheid en irritatie. Volgens TNO hebben een miljoen Nederlanders last van werkstress en burn-out klachten. 36 procent van het werkgerelateerde ziekteverzuim ontstaat door werkstress.

Dit was voor het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de reden in 2014 de Week van de Werkstress in het leven te roepen. Minister Lodewijk Asscher pleitte ervoor stress op de werkvloer bespreekbaar te maken, en de signalen van overbelasting beter te leren herkennen. Vorig jaar ging de derde editie van start. Een landelijke campagne moet aandacht vragen voor ‘duurzame inzetbaarheid’: omstandigheden waarin werknemers tot hun pensionering gezond en productief kunnen blijven. Door het hele land organiseren bedrijven workshops over vitaliteit. Ook is er online een platform opgericht met de titel ‘Check je werkstress’, waar oplossingen tegen stress kunnen worden verzameld.

Maar, volgens recent onderzoek van Arbo Unie onder 90.000 werknemers neemt de stress alleen maar toe. Zat in 2012 nog 17 procent in de gevarenzone of erger, in 2015 was dat al bijna 22 procent. Opvallend is bovendien dat de jongere generatie meer last van stress blijkt te hebben dan de oudere. 17 procent van de werknemers tussen 25 en 35 heeft burn-out klachten, 32 procent van de dertigers voelt zich na een nacht slapen niet uitgerust en 10 procent geeft aan zich niet of nauwelijks te kunnen ontspannen. Van de twintigers zegt 18 procent het rustiger aan te moeten doen, bij de dertigers is dat 26 procent.

Een oplossing die voor dit probleem wordt gegeven, is dat je je concentreert op datgene waar je mee bezig bent. Hier kan een ergonomische kantoorinrichting een helpende hand in bieden. Met bijvoorbeeld een ergonomische bureaustoel, of een in hoogte verstelbaar bureau, kun je je beter concentreren op je werk doordat je een relaxte zithouding hebt.